EDUARD tekenaar / schilder
 
Eduard J. Berends                         
Jacob Catslaan 10             

9402 NN Assen (NL)
Tel.: 0592 - 866502
e-mail: eduardberens@ziggo.nl   
 


 

Curriculum Vitae                                                 

1957 in Assen (NL) geboren.
1983 - 1988 opleiding vrije kunst en vormgeving aan Academie Minerva te Groningen.

Diverse teken- en schildertechnieken, o.a.: fineliner, inkt, acryl en natuurlijke materialen als zand en turf.


"Een schilderij is als een huid. Soms gaaf en soepel, een andere keer ruw, kapot of vol littekens. Een verbeelding van ervaringen. Maar ook altijd weer een belevenis in vorm, structuur en kleur. Een spiegel van de ziel".Over het werk:


Erosie, eroderen, vergaan, vergankelijkheid, leven, dood, verandering, tijd, voortduren, huid, aanraking, voelen, structuur, vormen, eeuwigheid.

Zoeken naar de grens van leven door de waargenomen werkelijkheid te herscheppen in een nieuwe beleving in vorm en structuur.
Structuren van erosie, een niet aflatende aftakeling in de tijd maar ook een proces van vorm- en structuurverandering.
In een proces van honderden jaren worden afgestorven resten van planten en bomen omgezet naar een nieuwe structuur; turf, een symbool voor vormverandering, tijd en de cyclus leven - dood.
Ook zijn er in het veen resten van mensen gevonden; veenlijken. Deze uitgedroogde en sterk vervormde structuren zijn uitgangspunt voor mijn manier van mensbenadering.

In scherp contrast tot de gewichtige, vanuit de materie sprekende zand-/turfschilderijen, staan de kleine potlood- en finelinertekeningen. Dit zijn met veel vaart, in krachtige lijnen en vormen getekende schetsen, die ontstaan uit een emotionele ervaring. Het zijn momentopnamen, "snapshots" van gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen.

Waar de materieschilderingen in een arbeidsproces van soms meerdere jaren groeien en langzamerhand tot leven komen ontstaan de tekeningen meestal binnen enkele tellen als een soort dagboeknotities. De schetsen zijn geen voorstudies maar opzichzelfstaande kunstwerkjes met een geheel eigen vorm en inhoud. De snelheid van werken speelt een belangrijke rol om snel te kunnen reageren op een telkens veranderend, vluchtig moment of beweging. De hierbij gebruikte techniek valt te omschrijven als "blindtekenen"; je houdt het onderwerp scherp in het oog en werkt zonder op het papier te kijken.

 

 

Eind 2009 heb ik een herseninfarct gehad. Tekenen gaat niet zoals eerder, ik heb door problemen met mijn motoriek geen vormgevoel meer en waar ik in eerdere dagen makkelijk 10 tekeningen kon maken in 10 minuten, mag ik nu blij zijn als er 1 tekening lukt in een maand.

Sinds 2017 schilder en teken ik wel weer, maar dus niet zo makkelijk meer. Bij Galyna Aguf op haar cursus kon ik rustig werken en heb ik mijn huidige mogelijkheden weer kunnen ontdekken. 

 

Gelukkig heb ik nu ontdekt dat ik mijn oude, kleine zwart/wit tekeningen met de computer kan "opwaarderen", dat wil zeggen de zwart/wit tekeningen kan ik nu in kleur omzetten. De tekeningen zijn nu weer "nieuw".  Dit kan ik ook met foto's of delen daarvan en scans e.d. Ik kan weer creatief bezig zijn en ben daar heel erg enthousiast over.Deze werken zullen 1 x afgedrukt worden en als unica (eenmalig) uitgegeven worden.  Het begint weer! Eind van dit jaar (2018) heb ik een tentoonstelling in Maturia Gezondheidsplein in Assen. Op de website zijn deze nieuwe werken te zien en ook onder Mengtechniek en Tekeningen zijn werken te zien die ik bij Galyna Aguf heb gemaakt.